Nieuws

Bedrijven zetten massaal de deuren open voor blokkende studenten, en daar hebben ze een goede reden voor

 • Posted on: 24 May 2018
 • By: Hans Haegeman

De studenten van vandaag zijn de werknemers van morgen. Dus als studenten liever niet thuis of op kot willen blokken, waarom dan niet bij hun toekomstige werkgevers? Dat is de redenering van een aantal bedrijven dat studenten wil uitnodigen om bij hen te blokken.

“Geef je blokperiode wat extra glam en buig je over je boeken zoals een acteur over zijn script in de Loft, de unieke eventruimte van Kinepolis Antwerpen.”

KU Leuven - Rector wil bijlessen voor eerstejaars

 • Posted on: 17 August 2017
 • By: Hans Haegeman

In de meeste studierichtingen aan de universiteit liggen de slaagcijfers nog altijd dramatisch laag. De nieuwe rector van de KU Leuven, Luc Sels, maakt er een prioriteit van om dat cijfer op te krikken. Dat zei hij naar aanleiding van de start van de inschrijvingen in Leuven.

‘Studenten krijgen informatie, er zijn ijkingstoetsen, adviezen en zomercursussen … Dat is een goede zaak, maar ik wil die inspanningen ook doorheen het academiejaar optrekken, door de eerstejaars een studiepakket op maat aan te bieden’, zegt Sels.

Te laat begonnen met studeren? Een stappenplan

 • Posted on: 2 June 2017
 • By: Hans Haegeman

De blokperiode in het hoger onderwijs is opnieuw van start gegaan. Aan de studenten die te laat begonnen zijn: panikeer niet. Of toch niet te veel. Vergeet tips als: ‘drink genoeg water’ en ‘slaap minstens 7 uur’. Op welke manier kan je de schade, veroorzaakt door uitstelgedrag, nog beperken?

Stap 1: Check eerst en vooral het examenrooster. Misschien ben je niet te laat begonnen. (En soms verandert de datum of het lokaal gewoon last minute.)

Tieners moeten vroeger gaan slapen en meer buiten komen

 • Posted on: 4 April 2017
 • By: Hans Haegeman

BRUSSEL Britse en Amerikaanse onderzoekers hebben hun bijdrage geleverd aan een actuele discussie over slecht uitgeslapen jongeren in de schoolbanken.
Dit is hun boodschap: laat de leerlingen vroeger gaan slapen en maak dat ze hun laptops en tablets tijdig opbergen. En laat die tieners overdag wat meer buiten rondlopen in het daglicht.

Nog nooit zoveel jongeren voor examencommissie

 • Posted on: 2 March 2017
 • By: Hans Haegeman

Een recordaantal jongeren probeert een diploma secundair onderwijs te behalen via de examencommissie. In 2016 waren er 5.371 kandidaten, dat zijn er 2.178 of 68 procent meer in drie jaar.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Het aantal kandidaten voor de vroegere middenjury groeit jaar na jaar, van 3.193 in 2013 tot 5.371 in 2016. Vorig jaar alleen al dikte de groep met 12 procent aan. Vorig jaar haalde 27 procent zijn diploma, in 2013 was dat maar 21 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers.

Tien studietips tegen de overinformatie

 • Posted on: 6 December 2016
 • By: Hans Haegeman

Met deze tien tips kunt u uzelf remediëren om de overinformatie beter de baas te kunnen.

Voor studenten, maar even goed voor werknemers die snel veel informatie moeten verwerken, is het goed bepaalde regels in acht te nemen. Die worden aangeleerd in bijscholingen en zijn steeds meer gebaseerd op psychologisch en neuro-wetenschappelijk onderzoek. De Standaard bezocht enkele van die adviseurs en stelde onderstaande lijst samen met tien tips. Dat sommige optioneel zijn, komt omdat het wetenschappelijk onderzoek niet zover staat dat over alles consensus is.

Pagina's