Nog nooit zoveel jongeren voor examencommissie

  • Posted on: 2 March 2017
  • By: Hans Haegeman

Een recordaantal jongeren probeert een diploma secundair onderwijs te behalen via de examencommissie. In 2016 waren er 5.371 kandidaten, dat zijn er 2.178 of 68 procent meer in drie jaar.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Het aantal kandidaten voor de vroegere middenjury groeit jaar na jaar, van 3.193 in 2013 tot 5.371 in 2016. Vorig jaar alleen al dikte de groep met 12 procent aan. Vorig jaar haalde 27 procent zijn diploma, in 2013 was dat maar 21 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers.

‘Het is positief dat steeds meer jongeren het belang van een diploma inzien’, vindt Vlaams onderwijsminister Crevits (CD&V). ‘De examencommissie is een goede optie voor zij die zonder diploma op de arbeidsmarkt dreigen te komen.’

Uit eerder onderzoek blijkt dat jongeren vooral voor deze weg kiezen omdat ze schoolmoe zijn, een C-attest hebben gekregen of met persoonlijke problemen kampen. De onderwijskoepels benadrukken dat de examencommissie voor ‘uitzonderingssituaties’ voorbehouden moet blijven.

‘Het is niet zomaar een alternatief voor examens op school. Je leert er ook leren en samenwerken’, zegt Lieven Boeve van het katholiek onderwijs. ‘De commissie test enkel minimumdoelen. Het mag geen makkelijkheidsoplossing worden.’ Zo heeft ruim een kwart van de kandidaten gewoon les op school gevolgd, maar hoopten ze daar meer kans te maken om te slagen.

Bron De Standaard 10/02/2017